Kungamiddagar på Huseby
Kung Gustav V och fröken Stephens på slottstrappan.
Kung Gustav V och Florence Stephens på slottstrappan
vid kungens besök 1938.
"Det finns inget slott eller herresäte i Småland som haft så många kungabesök som Huseby. Samtliga Bernadottar på Sveriges tron, med undantag av den förste och den som nu regerar, har varit här" skriver fröken Stephens i en artikel i Skatelövskrönikan under rubriken Kungabesök på Huseby.

Till historiska middagen.

Huseby Bruk har nu nöjet att kunna erbjuda ett fåtal arrangemang med
exklusiva Kungamiddagar varje år.


Som inför alla Kungamiddagar har "Slottet" putsats och fejats. Linnedukarna är manglade och doftar av linneskåpets lavendel.
Rabatterna är välansade och parkens grusgångar nykrattade.
Vid stora slottstrappan välkomnas ni av kvällens värd, eller kanske blir det värdinnan själv som bjuder er in till den gamla bruksherrgården "Slottet".


Dukat bord.


Vi går uppför den pampiga järntrappan som är smyckad med färska blommor till Blå Salongen. Där serverar vi en tidsenlig välkomstdrink och ni får en kort presentation av Huseby.
Därefter bjuds ni till bords i Kungamatsalen som vi dagen till ära dukat till fest. Vi har putsat det finaste silvret och dukat med historiskt porslin. Trädgårdsmästaren har lagt mycket möda på att välja de finaste blommorna till de förgyllda bordsdekorationerna och kristallkronan gnistrar i skenet av alla levande ljus.

Husebys egen krögare har valt råvarorna till maten med största omsorg och förberedelserna i köket har pågått i flera dagar.
Servitriserna har kontrollerat dukningen i minsta detalj och spetsförklädena är skinande vita och nystärkta.
Värdinnan har själv textat placeringskorten och menyerna med guldtryck ligger på plats vid varje kuvert.


Krögaren på Värdshuset Stallet med personal


Orginalmenyn från 1938
Orginalmenyn


Middagen som ni serveras är exakt samma meny som vid Kungamiddagen 1938. Den är tillagad med största finess.
Vinerna som bjuds i denna nytappning är krögarens personliga val.


När festmåltidens alla 6 rätter är avnjutna kan man känna doften av nybryggt kaffe sprida sig från köket. Vi bryter upp från bordet och går vidare in i salongerna där kaffet serveras som en behagfull avslutning på en anrik middag.
Bokning och information.Tillbaka