Huseby Bruk - Konferens i historisk miljö

Källa till inspiration och kreativitet

miniatyr av gammal Husebyhäll Det har fötts många goda idéer på Huseby genom tiderna. Redan på 1600-talet upptäcktes möjligheterna av Carl Carlsson Gyllenhielm, Gustav II Adolfs halvbror. Här fanns rik tillgång på sjömalm som kunde bli utmärkt gjutgods, bränsle och kraft fanns i form av skog och vattenkraft. Av gjutgodset gjöts hällar till sk. järnkakelugnar. Än idag värms många hus med spisar och kakelugnar från Huseby. Så småningom lärde man sej att förädla gjutgodset till en mängd andra produkter. Utanför Sveriges gränser blev Huseby Bruk mest känt för sina sjökanoner, då de ansågs rosta mindre än kanoner gjorda av bergsmalm. I Huseby har man sett framåt och satt målen högt. Nyskapande och öppenhet för nyutveckling, har inbjudit till inspiration och kreativitet.
Kungamiddag Vi inbjuder er till att ta del av denna natursköna och industrihistoriskt spännande miljön med annorlunda möjligheter till bra och givande företagsarrangemang. Huseby Bruks nya konferensavdelning är valet för dig som söker en unik mötesplats för utbildning, kundevenemang och produktpresentationer.
Vill Du förhöja upplevelsen av Ditt besök erbjuder vi unika arrangemang och visningar i den levande bruksmiljön. För det lilla sällskapet rekommenderar vi den exklusiva Kungamiddagen på Slottet. En kulinarisk upplevelse med kunglig glans. I Slottet, där sista ägarinnan Florence Stephens härskade, har tiden så gott som stått stilla i mer än hundra år, och här ges unika inblickar i en herrgårdsmiljö från 1800-talet. I de olika rummen blandas ovärderliga dyrgripar med arkeologiska samlingar och en guide berättar historien om Huseby på en oförglömlig vandring genom Slottet.
Gjutafton För den som önskar ett rustikare arrangemang öppnar vi portarna till Mekaniska verkstaden och vår populära Gjutarafton.
En stunds paus i konferensen är viktigt. Gå en upptäcktsrunda på Huseby. Konst, natur, hantverk och mindre specialmuséer kantar en vandring på bruksgatan. Vattenhjulen snurrar i forsen, hammarslagen hörs från smedjan och doften av nybakat bröd sprids från Brukshandeln. Brödet har bakats på mjöl som mjölnaren malt i kvarnen.
 

Konferens i Järnbruket

Konferenssalen "Formkammaren" rymmer 50 personer. En unik konferenslokal med utsikt över svunna tiders järnproduktion i den gamla masugnen.
Stallets övervåning Värdshuset Stallet

Konferens på Stallet


Värdshuset Stallet erbjuder en stor och rymlig konferenslokal för upp till 100 personer. Restaurangen serverar bl.a. småländska specialiteter som Smålandsgös, Huseby isterband, ostkaka och kalvdans.
Trädgårdsbild


Guidade visningar


Huseby - en fantastisk historia - visning av Slottet
Järnbruket och Husebys historia
Bruksgatan och museerna
Huseby trädgård
Husebymaden och Naturum
Dessert


Arrangemang efter Din smak


Vi erbjuder lokaler för arrangemang i olika storlekar från den lilla gruppen om 5 till 10 personer, till större arrangemang, som mässor och utställningar, för upp till 500 personer.

Huseby då och nu

HB garanti för kvalitet sedan mer än 300 år
Huseby Bruk Järnstämpel
År 1629 tändes masugnen i Huseby för första gången, under ledning av kungasonen och riksamiralen Carl Carlsson Gyllenhielm. En 300 år lång järnepok var inledd. I Husebys historia finns många spännande personnamn. Bröderna Paul och Peter Rudebeck kom till Huseby 1679. Peter Rudebeck gjorde även Huseby känt då han var upphovsman och författare till Småländska Antiqviteter och Bländasägnen. Godset blev kvar i släkten fram till 1792 då Axel Hamilton, samt dennes söner Hugo Didrik och Malkolm tog över och byggde upp många av de byggnader som finns på Huseby idag. Bröderna byggde även landshövdingens residens i Växjö. Joseph Stephens 1867 köpte en ung engelsman, Joseph Stephens, Huseby Bruk. Han hade tjänat pengar som järnvägsingenjör i Indien och behövde en bra investering. Järn var ett naturligt intresse men under Josephs tid förnyades även jordbruket och skogen framgångsrikt. Joseph fick tre döttrar varav Florence, som föddes 1881, blev kvar på godset till sin död 1979. Hon testamenterade godset till staten.
I dag förvaltas Huseby av Statens fastighetsverk.
Huseby Bruk är Kronobergs läns mest besökta turistmål med ca. 150.000 besökare per år. Huvudman för besöksverksamheten är Huseby Bruks Intresseförening under ledning av landshövdingen i Kronobergs län.

För mer information kontakta:

Turistbyrån 0470-75 20 97 Värdshuset Stallet 0470-75 20 04


Huseby herrgårdTillbaka